HEMA

Hema

De Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam, of H.E.M.A., opende haar eerste warenhuis in Amsterdam op 4 november 1926. Oprichters Leo Meyer en Arthur Isaac wilden een warenhuis openen voor “gewone” mensen. Warenhuizen waren tot dan toe vooral gericht op welgestelde mensen en het meeste winkelpersoneel zei Frans.

HEMA, zoals het later zou gaan heten, was het eerste warenhuis in zijn soort in Nederland. Producten hadden een prijs van 10, 25 of 50 cent. En vanaf de eerste dag werd de essentie van HEMA omschreven als: optimistisch, uniek, duidelijk, betrouwbaar, toegankelijk en als typisch Nederlands.

In 1927 opende HEMA haar eerste winkel buiten Amsterdam en een jaar later waren er al tien HEMA winkels in Nederland. In de jaren vijftig was HEMA de eerste franchiseorganisatie in Nederland en is nog steeds de grootste franchiseondernemer van Nederland. Vanaf 1958 nam de expansie van HEMA een hoge vlucht en werden er in hoog tempo nieuwe winkels geopend door het hele land. In 1984 opende HEMA haar eerste winkel in het buitenland, in België.

Branche: